Metron life logo
4,5

Κλιματισμός και COVID-19

27-02-2021

Πώς να περιορίσουμε την διασπορά του ιού; Πώς να διατηρήσουμε την υγιεινή των κλιματιστικών μας;

Το τελευταίο σχεδόν έτος κυρίαρχος σκοπός όλων μας είναι η ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού Covid-19. Όλοι μας έχουμε προσαρμόσει την καθημερινότητα μας στα νέα δεδομένα με σκοπό την προστασία της υγείας μας. Πέρυσι το καλοκαίρι ένα θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα την κοινωνία ήταν η χρήση των κλιματιστικών (A/C). Ζώντας σε μία χώρα όπου οι καλοκαιρινοί μήνες παρουσιάζουν υψηλές θερμοκρασίες η χρήση τους καθίσταται αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, η αερομεταφερόμενη μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων (<5 microns) τα οποία μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά δημιουργούνται επίσης από βήχα, φτέρνισμα και ομιλία. Αυτά μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και δυνητικά να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσω της ροής αέρα στα δωμάτια ή στους αγωγούς των συστημάτων εξαερισμού. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι οι κλιματισμοί ΔΕΝ αποτελούν εστίες ανάπτυξης ή πολλαπλασιασμού του ιού, αλλά μπορούν να αποτελέσουν αιτία αερογενούς μετάδοσης.

Γύρω λοιπόν από αυτό το ζήτημα έχουν βγει επίσημες οδηγίες, οι οποίες αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις οικίες για την χρήση του κλιματισμού – HVAC, που οφείλουμε να τηρήσουμε. Οι συστάσεις συγκεντρωτικά είναι:

 1. Εξασφαλίστε με φρέσκο, καθαρό αέρα τους κλειστούς χώρους, ώστε να γίνεται σωστός εξαερισμός.
 2. Έχετε σε συνεχή λειτουργία (24/7) τον κλιματισμό όταν είναι εφικτό.
 3. Θέστε εκτός λειτουργίας μονάδες fan coil (FCU)και οι μονάδες οικιακού τύπου (split units), όπου είναι εφικτό.
 4. Τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα, να διατηρείτε τα συστήματα εξαερισμού σε λειτουργία με χαμηλότερη ταχύτητα
 5. Απαραίτητη προυπόθεση είναι η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός της κλιματιστικής μονάδας με πιστοποιημένα υγρά καθαρισμού.
 6. Να γίνεται τακτική αντικατάσταση και συντήρηση των φίλτρων .
 7. Στο κλιματισμό με ανακυκλοφορία αέρα θα πρέπει να κλείσετε τους ρυθμιστές ροής (damper) ανάμειξης και να απορρίπτεται ο αέρας επιστροφής κατ’ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.
 8. Μην αλλάζετε τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.
  **Να σημειωθεί ότι καμία από τις παραπάνω συστάσεις δεν αποτελεί μοναδική προστασία από τον ιό εάν δεν τηρούνται και τα προσωπικά μέτρα προστασίας όπως έχουν οριστεί.

Μοναδική πρωτοπορία και καινοτομίες που εφαρμόζουμε στην MΕΤΡΟΝ life

 • Dynachem 2105

Το Dynachem 2105 είναι ένα συμπυκνωμένο υγρό καθαρισμού και απολύμανσης των κλιματιστικών μονάδων και είναι εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Φ..

Είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο των θετικών και αρνητικών Gram μικροβίων και με την χρήση του αποτρέπεται η ανάπτυξη σαλμονέλας, σταφυλόκοκκου, ψευδομονάδων, του ιού Α2 γρίπης, ηπατίτιδας Β, λατζιονέλλας κ.λπ.

 • Contra Sept 5180

Το Contra Sept 5180 είναι ένα απολυμαντικό επιφανειών και κλιματιστικών. Έχει επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα από το εργαστήριο υγιεινής EUROVIR®.

Το βασικό του πλεονέκτημα είναι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα κατά του κοροναϊού SARS-CoV-2 .Επιπλέον δρα κατά και άλλων ιών με περίβλημα (όπως ο SARS-CoV-2) και τους καταπολεμά εντός 30 δευτερολέπτων, αντιμετωπίζει βακτήρια εντός 5 λεπτών, δεν καταστρέφει τα υλικά των επιφανειών και προστατεύει.

Η ΜΕΤΡΟΝ life έχοντας ως κύριο μέλημα την κάλυψη των αναγκών στα σημερινά δεδομένα με κεντρικό γνώμονα την διασφάλιση υγιεινού χώρου διαβίωσης και εργασίας σας, έχει ενημερωθεί και εξοπλιστεί πλήρως για να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Διαθέτει πτυχιούχους τεχνικούς με εξειδίκευση στον κλιματισμό και πρωτοποριακές μεθόδους συντήρησης και καθαρισμού των κλιματιστικών σας μονάδων. Το επιστημονικό μας προσωπικό είναι διαθέσιμο να λύσει κάθε σας πρόβλημα.

Για πληροφορίες καλέστε στο 210-57-57-000

**Πηγές: